Staafmixers bestaan er in verschillende soorten en maten en één van de belangrijkste aspecten is het vermogen. Het vermogen bepaalt namelijk hoe krachtig de staafmixer is en dat is nodig bij het snijden en verpulveren van harde ingrediënten. Maar staafmixers met meer vermogen zijn ook vaak duurder, dus hoeveel watt heeft een goede staafmixer nu nodig? Hieronder beschrijven we hoeveel watt nodig is voor welk gerecht.

Slagroom en melk
200 – 400 Watt is voor slagroom en melk voldoende. Melk en slagroom zijn makkelijk te mixen en hiervoor is 200-400 Watt voldoende. Gebruik je de staafmixer dus alleen om melk en slagroom te maken, dan is een staafmixer van dit wattage prima.
Soep en beslag
400 – 600 Watt is voldoende om een zacht soepje te maken of beslag te mixen. Het maakt hierin niet uit wat voor soep je maakt. Dit vermogen is genoeg voor iedere soep. Gebruik je de staafmixer alleen voor soep of beslag, dan is 400 tot 600 Watt prima.
Smoothies en babyvoeding
Voor smoothies en babyvoeding heeft een goede staafmixer minimaal 600 tot 800 Watt nodig. Voor de baby is het belangrijk dat je goed gepureerde happen hebt en geen brokken voor je kleine baby. Ook is een lekkere zachte soepele smoothie ook fijn. Als je veel brokken in je smoothie lekker vind, en je geen baby hebt, kun je ook voor een staafmixer met minder watt gaan.
Groenten
800 tot 1000 Watt is ideaal voor groenten. Ook stevige groentes wil je makkelijk kunnen snijden. Het veschilt natuurlijk per groente, je hebt harde groentes en zachte. Voor zachte groentes is minder dan 800 Watt ook prima.
Harde ingrediënten zoals noten en ijs
Om noten te verpulveren of ijs te crushen wil je een staafmixer die minimaal 1200 Watt heeft. Dit zijn sterke ingrediënten en hiervoor is veel kracht nodig. Een te laag vermogen zorgt ervoor dat de noten niet goed verplulveren en kan de motor van je staafmixer ook beschadigen. Onder harde ingrediënten vallen zoals eerder genoemd noten en ijs, maar ook knoflook of gember.
Deeg en gebruik hakmolen
Deeg kan erg zwaar zijn, hiervoor is 1200 – 1500 Watt aanbevolen en alleen met zogenoemde deeghaken. Gebruik nooit een Garde voor deeg, deze zal verbuigen bij het gebruik en dit kan ook de motor van je staafmixer beschadigen! Ook als je de hakmolen wilt gebruiken als blender is veel minimaal 1200 Watt aanbevolen. Een blender is een krachtig apparaat en als de staafmixer deze met de hakmolen moet vervangen, kun je het beste gaan voor veel vermogen.
Nadelen veel vermogen
Het nadeel van veel vermogen is het gewicht. Vaak wordt de staafmixer zwaarder bij veel vermogen. Dit kan een nadeel zijn als je last hebt van pijnlijke polsen of reuma hebt.
Een ander nadeel is de prijs. Staafmixers met veel vermogen zijn vaak duurder.
Voordelen veel vermogen
Het voordeel van veel vermogen is dat de staafmixer geschikt is voor ieder gerecht. Je kunt namelijk met snelheidsstanden de staafmixer ook zachter zetten. Voor zachte ingrediënten kun je omlaag schakelen en voor harde ingrediënten juist omhoog.
Een ander voordeel is dat er minder slijtage plaats vindt. Een motor met meer vermogen heeft namelijk veel minder moeite met het snijden van ingrediënten. Vooral als je een keer toch een gerecht wil maken met harde ingrediënten kan dat funest zijn voor een staafmixer met weinig vermogen.
Sneller klaar is ook een groot voordeel. Wil je bijvoorbeeld snel even een smoothie maken, of beslag, dan ben je zo klaar, terwijl je bij een staafmixer met weinig vermogen een langere tijd bezig bent.
Conclusie
De staafmixer die je kiest hangt van jouw situatie af. Over het algemeen is een sterke staafmixer beter, maar ook duurder. De staafmixer van veel vermogen gaat langer mee en is geschikt voor meer gerechten, het nadeel is daarentegen weer dat deze vaak zwaarder is.